söndag 15 maj 2011

Kladd­ka­ka med daim­gräd­de



En sötsugen mamma och tonårsdotter kan resultera i väldigt mumsigt fika :)

Kladd­ka­ka med daim­gräd­de

Med daim i kakans gräddiga topping får du en barnsligt god kaka. Gör gärna kladdkakan dagen innan, låt den stå i kylen över natten och toppa med grädden strax innan serveringen.

Ingredienser

200 g smör
200 g mörk choklad
4 st ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt

Daimgrädde:

2,5 dl vispgrädde
1,5 msk kakao
1,5 msk florsocker
2 st daim, dubbelförpackningar (à 56 g)

Tillagning

KAKA:

1) Smörj en rund bakform med löstagbar kant, cirka 22 centimeter
i diameter.
2) Smält smöret till kakan i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält försiktigt.
3) Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.
4) Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten.
5) Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa.
6) Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 14–15 minuter. Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylenöver natten.

DAIMGRÄDDE:

1) Lossa kakan ur formen.
2) Vispa grädden fluffig men inte för hård tillsammans med kakao och florsocker.
3) Krossa daimen grovt och vänd ner det mesta i grädden.
4) Bred grädden ovanpå kakan och dekorera med krossad daim.

Recept från:

Mia Öhrn ("Fler kladdkakor", Ica Bokförlag)

Inga kommentarer: